Kávédat tejjel és cukorral fogyasztod? A tudományos kutatások alapján ez talán nem a legjobb döntés. - Házipatika


A rendszeres kávéfogyasztás hozzájárulhat a hosszabb élethez, de nem mindegy, hogyan élvezik a fekete nedűt. Az elkészítési mód és a kiegészítők jelentős hatással lehetnek az egészségügyi előnyökre.

Újabb kutatás erősítette meg, hogy a rendszeres kávéfogyasztás hozzájárulhat a hosszú és egészséges élethez. A Science Alert oldalán is közzétett tanulmány szerint ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, mivel isszuk ezt a népszerű élénkítő italt.

A Tufts Egyetem amerikai kutatócsoportja most arra összpontosít, hogy milyen hatással van a kávéfogyasztásra, ha tejjel vagy cukorral ízesítjük azt. "Csak néhány korábbi tanulmány foglalkozott azzal, hogy a kávéhoz hozzáadott összetevők milyen mértékben befolyásolják az ital fogyasztásának és a halálozási kockázatának kapcsolatát. A mi kutatásunk az elsők között próbálja meghatározni, hogy egy átlagos ember mennyi édesítőszert és telített zsírt használ a kávéjához" - mondja Bingjie Zhou, az egyetem epidemiológusa.

A csapat összesen 46 332, legalább 20 éves vagy annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte egy csaknem 11 éves időtartamon belül. Ez idő alatt 7074 ember hunyt el - ezeket a haláleseteket aztán összevetették a kávéfogyasztási szokásaikkal. A kutatók megállapították, hogy a kávéfogyasztóknál jelentősen alacsonyabb volt az idő előtt bekövetkező halálozás kockázata, azonban ha csak egy kevés cukrot vagy teltett zsírt (ami a magas zsrtartalmú tejben és tejszínben van) is adtak hozzá, ez az egészségre gyakorolt pozitív hatás eltűnt.

A kutatások eredményei azt mutatják, hogy azok, akik feketén, vagy minimális cukorral és zsírszegény tejjel fogyasztották a kávét, 14 százalékkal csökkentették a korai halálozás kockázatát. Ezen kívül a szakértők arra jutottak, hogy a legkedvezőbb hatás érdekében napi 2-3 csésze kávé fogyasztása ajánlott.

Related posts