Ne alkalmazza a bazsalikomot, ha a növény így fest: ez tönkreteheti az étkezést!


A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszernövény, ám nem minden esetben ajánlott a használata.

A veteményeskertek és a konyhaablakok zöld világában a bazsalikom különleges helyet foglal el, hiszen sokféle étel ízét képes felerősíteni. E fűszernövény nem támaszt különösebb követelményeket, ezért minimális gondoskodással is gyors növekedésnek indul. Azonban egy bizonyos fejlődési szakaszában fokozott figyelmet igényel – hívta fel a figyelmet a The Spruce.

A kezdő hobbikertészek számára talán meglepő, de a zöld fűszernövények is szépséggel ajándékozhatnak meg minket, hiszen a tavaszi időszakban virágba borulhatnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeket a növényeket elsősorban nem a díszítés miatt neveljük, így a klasszikus szobanövényekkel ellentétben nem feltétlenül örülünk, ha virágot hoznak.

A bazsalikom esetében meg is kell akadályozni ezt a folyamatot, ugyanis ebben a fázisban már a levelei is használhatatlanná válhatnak.

Bár a zöld fűszernövények képesek felélénkíteni a konyha hangulatát, legfőbb szerepük mégis az, hogy gazdag ízvilágukkal gazdagítsák az ételeket. A bazsalikom különböző fajtái széles spektrumot képviselnek, és leginkább virágzása színével lehet őket megkülönböztetni. Azonban nem érdemes megvárni, hogy a növény virágba boruljon; bármennyire is szemet gyönyörködtetőek a bazsalikom virágai, a levelek íze sokkal értékesebb konyhai felhasználás szempontjából.

A kertészeti szakértők figyelmeztetése szerint a virágzás jelentős hatással van a levelek ízére is. Érdemes tudni, hogy amikor egy növény virágozni kezd, az energiáit főként erre a folyamatra fordítja, ahelyett hogy a levelek mérete növelésére koncentrálna. Ahogy egyre több virág bontakozik ki, a bazsalikom egyre kevesebb levelet termelhet, sőt, akár teljesen le is állhat a levelek fejlődése.

Ám nem csupán az jelent problémát, hogy sokkal kevesebb felhasználó levele lesz, hanem az is, hogy ezek minősége jelentősen romlik. Amennyiben lelassul vagy teljesen leáll a levelek fejlődése, a már meglévő levelek is átalakuláson mennek keresztül, és meglepő módon megkeményednek és keserűvé válnak. Aki erről nem tud, és gyanútlanul felhasználja azokat a fűszerezéshez, akár az egész vacsorát tönkreteheti a keserű fűszernövénnyel.

A bazsalikom virágzásának megelőzése érdekében a szakértők azt tanácsolják, hogy ha a növény elkezd virágokat bontani, akkor célszerű ezt megakadályozni. Ehhez csupán annyira van szükség, hogy óvatosan eltávolítsuk a bimbókat és a kicsi virágkezdeményeket. Ezzel a módszerrel a növény energiáit újra a levelei fejlődésére összpontosíthatja.

Related posts