Ez a zöldség komoly hatással lehet a vesékre: ne vidd túlzásba a fogyasztását!

Jót tesz a májaddal, ha ezt iszod reggelente: meglepő eredményt hozott a friss kutatás
A zöldségek az egészséges táplálkozás alappillérei, hiszen gazdagok rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban. Ugyanakkor a "szuperételeknek" is megvannak a maguk árnyoldalai.
Bizonyos zöldségek túlzott mértékű fogyasztása hosszú távon megterhelheti a szervezetünket, különösképpen a veséinket, amelyek nap mint nap azon fáradoznak, hogy eltávolítsák a salakanyagokat. Ha folyamatosan olyan ételekkel látjuk el a testünket, amelyek feldolgozása nehézkes, akkor a vesék szűrőkapacitása fokozatosan csökkenhet, ami akár vesekő kialakulásához is vezethet. Érdemes tehát odafigyelni a zöldségek mennyiségére és változatosságára a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.
A kérdés egyik kulcsfontosságú tényezője az oxalát, amely egy természetes eredetű vegyület és számos zöldségben, így például a céklában is jelen van. A cékla valóban tápláló, gazdag vasban, folsavban és antioxidánsokban, azonban érdemes óvatosnak lenni a magas oxaláttartalma miatt. Főként nyers formájában, ha túlzott mennyiségben fogyasztják, potenciálisan káros hatással lehet a vesék egészségére.
Az oxalát a szervezetben a kalciummal kölcsönhatásba lépve kisméretű kristályokat hozhat létre, amelyek idővel lerakódhatnak a vesékben. Ezek a mikroszkopikus kristályok fokozatosan vesekövekké formálódhatnak, ami súlyos fájdalmat és gyulladást idézhet elő.
Összességében azok vannak kitéve a vesekőképződés kockázatának, akik hajlamosak erre a problémára, keveset isznak, vagy gyakran fogyasztanak céklalevet. Emellett a nyers céklának, amelyet salátákban és turmixokban nagy mennyiségben használnak, szintén lehetnek negatív hatásai.
A cékla teljes kiiktatása nem jelenti a megoldást, sokkal inkább a tudatos és mértékletes fogyasztásra van szükség. Ha főzve vagy párolva készítjük el, az oxaláttartalma csökken, így kevésbé terheli a veséket. Ezen kívül elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, ami hozzájárul a vizelet hígításához, ezáltal csökkentve a kristályok kialakulásának kockázatát.