Ez a különleges gyümölcs páratlan védelmet nyújt a szív egészségének, a látás megőrzésének és a koleszterinszint szabályozásának terén, ám meglepő módon mégsem élnek elegen ezzel a csodás táplálékkal.


Zöld és krémes, de ez a gyümölcs sokkal többet rejt magában, mint első pillantásra tűnik. Nemcsak a szíved és a látásod védelmére szolgál, hanem a koleszterinszintedre is kedvező hatással bír. Ha ügyesen beiktatod a mindennapi táplálkozásodba, még a cukorbetegség kockázatát is mérsékelheted. Érdemes felfedezni a benne rejlő lehetőségeket!

Az avokádó ma már nem csak a gasztrobloggerek kedvence, hanem egy igazi szuperétel, ami tele van értékes tápanyagokkal. Bár zöldségnek tűnik, valójában gyümölcs, táplálkozási szempontból viszont inkább az egészséges zsírok közé sorolják. Egy közepes avokádó fele annyi zsírt tartalmaz, mint egy evőkanál olívaolaj - de olyan zsírokat, amelyek jót tesznek a szívednek és a szervezetednek.

Az olajsav, amely e tápláló anyagban megtalálható, nem csupán gyulladáscsökkentő és szívbarát zsírsav, hanem gazdag rostokban, káliumban, folsavban, K- és E-vitaminnal, valamint magnéziummal is. Ezen kívül a béta-karotin, lutein és zeaxantin hármasa különös figyelmet érdemel, hiszen ezek az összetevők kifejezetten a szem egészségét védik, és hozzájárulnak a látásromlás megelőzéséhez, amely sajnos a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

De nem csupán a szív egészségére ügyel! Ennek valószínűleg a gazdag rost- és zsírtartalma az oka, amely hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához.

Egy friss mexikói tanulmány szerint az avokádóban lévő fitoszterolok hozzájárulhatnak a vér LDL-koleszterinszintjének mérsékléséhez, ami segíthet megelőzni a plakkok felhalmozódását az erek falán. Ez újabb meggyőző érv arra, hogy a hagyományos vaj vagy majonéz helyett inkább avokádópürét válasszunk a szendvicsünkre.

Egy japán tanulmány szerint az avokádóban található bizonyos összetevők - például a perszin nevű vegyület - gátolhatják a rákos sejtek szaporodását, különösen a mellrák esetében. Bár további kutatásokra van szükség, az eredmények reménykeltőek.

Lényeges, hogy az avokádót ne csupán a napi étrended gazdagítására használd, hanem használj fel vele olyan összetevőket, amelyek kevésbé egészségesek.

Íme néhány további módszer, amellyel gyakrabban teheted fel az avokádót az étlapodra.

Az avokádó nem csodaszer, de ha ügyesen integrálod az étrendedbe, jelentős mértékben hozzájárulhatsz a szíved, a szemed és a vércukorszinted egészségének megőrzéséhez.

Related posts