Fedezd fel az ország legújabb gasztronómiai csodáját, a Krumpellót, amely kiváló választás ebédre vagy vacsorára! Ez a különleges fogás egy igazi ínycsiklandó élményt nyújt, és garantáltan feldobja az étkezéseidet.
A legújabb kutatások szerint világszerte több mint 4000 burgonyafajta létezik, és ezekből rengeteg ínycsiklandó ételt találunk a szakácskönyvek lapjain. A krumpli a tészta mellett a második legsokoldalúbb alapanyag, azonban a burgonyás fogások különleges előnyöket kínálnak, hiszen gazdag rostokban, C-vitaminban és káliumban, míg a tészta nem képes ilyen tápanyagokkal szolgálni. Most pedig megérkezett az ország gasztronómiai palettájának legújabb csodája: a töltött burgonya, ismertebb nevén Krumpello!
Aki azt gondolta, hogy a burgonyából már nem lehet kihozni semmi újat, tévedett. Egy magyar csapat nemrég bebizonyította, hogy van még új a nap alatt. A Krumpello névre keresztelt street food mindent tud, amit egy téli ételnek tudnia kell: forró, kellően fűszeres, laktató, és a C-vitamin-tartalma is jó. Az alapítók, Varga Ádám és Rahman Martin korábban nem látott módon kínálnak krumplit az éhes szájaknak, megfűszerezve egy gasztronómiai élménnyel.
A koncepció elsőre talán egyszerűnek tűnik: egy hatalmas, aranybarna sült burgonya, telepakolva ízletes hozzávalókkal. De ne hagyjuk, hogy az első benyomás megtévesszen! Minden Krumpello egyedi élményt nyújt; lehetőséged van válogatni a magyar, mexikói, görög, amerikai, indiai vagy olasz konyha különleges ízeiből. Minden falat egy új kalandot kínál!
Az amerikai, vagy más néven az American Archer Krumpello például darált sertéshúst, cheddart és titkos szószt rejt, míg a mexikói, avagy a Mexican Melissa csirkehúst, tacofűszert és koriandert, de itt van az indiai is, pontosabban az Indian Iliana, amelynek a mangó és curry fűszerezés adja az alapját. Vagyis a Krumpello különlegességét az alapkoncepció mellett az ízválogatás adja. De vajon elég egy töltött burgonya ahhoz, hogy jóllakjunk?
Első pillantásra talán nem tűnik hatalmas mennyiségnek, sőt, az ember szinte arra hajlana, hogy inkább kettőt rendeljen, ha nem szeretne üres gyomorral távozni. De a külső megjelenés néha csalóka, hiszen amikor a Krumpello végére érünk, a forró burgonya és a gazdag húsok, szószok harmonikus egyvelege éppen elegendő teltséget biztosít számunkra. Valójában ez az adag tökéletesen megfelelő: laktató, elég ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, de nem annyira, hogy utána ne tudjunk felállni az asztaltól.
Bár nyugodtan állíthatjuk, hogy ez a tökéletes munkaebéd, hiszen egy Krumpello elfogyasztása után biztosan tele leszünk energiával a nap hátralévő részére. Ráadásul nem kell attól félnünk, hogy a munka közben ránk tör a "kajakóma". Az alapítók pontosan ezt a célt tűzték ki maguk elé: egy olyan étel megalkotását, ami egyszerű, mégis különleges, ízletes és praktikus megoldást kínál.
A Krumpello mindig egyedi élményt nyújt, hiszen minden egyes darabja legalább 500 grammot nyom. Mielőtt a tálalásra kerülne, minden krumplit gondosan lemérnek, így garantálva, hogy az adag pontosan elegendő legyen a jóllakáshoz.
Ha egy rohanó nap kellős közepén, vagy munka közben merül fel az új ételkülönlegesség kipróbálásának ötlete, érdemes megállni egy pillanatra az árak tükrében. A kínálatunkban szereplő töltött krumplik hat standard változata 2990-3590 forint között mozog, ami első látásra talán magasnak tűnhet, de ne feledjük: ezek valójában egy komplett étkezést kínálnak. Ezen kívül a legújabb Budget Bella lehetőséget biztosít azok számára is, akik kedvezőbb árú megoldást keresnek – ez a különlegesség már 1990 Ft-tól elérhető.
Minden nap jó választás lehet? Ezen a kérdésen a dietetikusok valószínűleg eltérő véleményen lennének, hiszen a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás alapvető a jó egészség megőrzéséhez. Azonban, ha figyelembe vesszük, hogy a Krumpello kínálata hét különböző variációt foglal magában, máris jogosan beszélhetünk a változatosságról. Ráadásul nem is említettük még a szezonális finomságokat, mint például az ősszel elérhető sütőtökös töltött burgonyát, ami tovább gazdagítja a választékot.
A végső kérdés, amit fel kell tennünk, amikor egy gasztronómiai újdonságról beszélünk, az az, hogy csupán egy múló trenddel állunk-e szemben, vagy valóban fenntartható ízélményről van szó? Csak az idő tudja majd ezt hitelesen megválaszolni. Gondoljunk csak arra, hogy egykor a hasábburgonya világszenzációnak számított, míg ma már a legelterjedtebb köretek között emlegetjük. Ne felejtsük el, hogy a burgonyaételek népszerűsége mindig is vegyes reakciókat váltott ki; vannak, akik rajonganak érte, míg mások inkább elkerülik.
Amikor a 16. századi spanyol hódítók először hozták el Európába ezt a növényt, az emberek csodálattal tekintettek rá, mint valami botanikai ritkaságra. Csak jóval később, amikor az éhínségek sújtották Közép-Európát, kezdték el igazán értékelni, mint tápláló élelmiszert. Ha a krumpli jövőjét szeretnénk megjósolni, akkor biztosan helye van az ízletes, gyorsan elkészíthető és laktató ételek között.