Az Index szaloncukortesztje izgalmas eredménnyel zárult – a legjobb helyezést egy igazi hungarikum, a tradicionális magyar édesség nyerte el!

Ezúttal rojtos selyempapírba burkolt ínycsiklandó finomságokat vizsgált meg az Index kóstolócsapata. Célunk, hogy olvasóinknak hasznos útmutatót nyújtsunk arról, mely szaloncukrokat érdemes a karácsonyfára felaggatni. Nézzük meg, milyen eredmények születtek!
A szaloncukor mára a karácsony elengedhetetlen szimbólumává nőtte ki magát Magyarországon, akárcsak a Reszkessetek, betörők! című film vagy a Bud Spencer és Terence Hill klasszikusok, amelyek rendszeresen felbukkannak a kereskedelmi tévék műsorán. Míg a filmes csemegék még nem kapták meg ezt a hivatalos elismerést, addig a szaloncukor idén júniusban hungarikummá avanzsált, ami nem véletlen, hiszen a magyar karácsonyi hagyományok szerves részét képezi.
A francia gyökerekkel bíró fondant a 19. század során, német közvetítéssel jutott el Magyarországra, és hamarosan a szaloncukor a hazai cukrász- és édességipar egyik kiemelkedő termékévé nőtte ki magát.
Vizsgáljuk meg, mit tartalmaz a Magyar Élelmiszerkönyv a szaloncukorral kapcsolatban:
A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény.
A kiszáradás megelőzése és az ízélmény fokozása érdekében a szemeket védőréteggel látják el, amely lehet akár kandiszkálás, csokoládé bevonat vagy más ízletes réteg.
A szaloncukrok száma egy 1 kg-os csomagban minimum 70 darabot kell, hogy elérjen, csomagolva.
Természetesen! Milyen témában szeretnéd, hogy egyedivé tegyem a szöveget? Kérlek, adj meg néhány részletet vagy irányelvet, hogy a legjobban tudjak segíteni!
A megnevezésben tüntessük fel a szaloncukor típusát, és amennyiben a termék mártott, említsük meg a bevonóanyagot. Töltött vagy formázott termékeknél pedig a töltelék jellemzőit is érdemes kiemelni.
Bár a karácsony elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, sok magyar család számára ez sajnos luxusnak számít. A minőségi, hagyományos édességekért idén is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki szeretne egy kis ínycsiklandó különlegességet az ünnepi asztalra. A középkategóriás szaloncukrok ára 5500 és 7000 forint között mozog, míg a prémium változatokért 13 000 és 16 500 forintot is el kell költeni. Az ünnepi hangulat megteremtése tehát nemcsak az érzelmekről, hanem a pénztárcánkról is szól.
Az általunk tesztelt termékek mellett feltüntettük annak tömegét és árát. Elöljáróban elmondható, hogy egy-egy 160, illetve 170 grammost leszámítva a többi csomag szaloncukor 245 és 350 gramm közötti tömeggel bírt, az árak pedig 1699 és 5799 között mozogtak.
Terméktesztjeink olvasói megszokhatták, hogy az aktuális teszthez szakértői segítséget is igénybe veszünk. Ezúttal azonban némiképp eltértünk a megszokott metódustól, és nem a szó szoros értelmében vett szakértőket láttuk vendégül a szerkesztőségben.
A karácsonyi ünnepek közeledtével a rászorulók számára szaloncukrot gyűjtő pécsi Szaloncukor Mozgalom alapítóit, Tóth Adriennt és Kontó Balázst láttuk vendégül. Immár nyolc éve fáradoznak azon, hogy a karácsonyi édesség örömét eljuttassák azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. „Eleinte egy ingyenes hotspot-rendszert használtunk, amely lehetővé tette számunkra, hogy hirdessük a gyűjtést. Ennek köszönhetően naponta több száz emberhez és céghez eljutott a felhívásunk, akik szívesen támogattak minket” – mesélte Kontó Balázs a kezdetekről. Az első évben a szaloncukrot egy beteg gyermekeket segítő alapítványnak és a Pécsi Gyermekklinika számára gyűjtötték, ezzel is szebbé téve az ünnepeket a legkisebbek számára.
Mi pedig ügyeltünk rá, hogy minél több jusson a gyerekeknek, ezért hat kóstolónk fejenként egyet kóstolt valamennyi szaloncukorból, a többit felajánlottuk a mozgalomnak, akik a megfelelő helyre eljuttatják az ünnepi édességeket.
Tesztünk során szokás szerint a kiskereskedelmi forgalomban elérhető termékeket vettük górcső alá a teljesség igénye nélkül. Igyekeztünk a hagyományos szaloncukrokat előtérbe helyezni, egy-két "extrával" színesítve a repertoárt. Összesen 24 terméket teszteltünk külső jegyek (látvány, illat), állag, valamint íz alapján. Mind a három kategóriában 1-től 10-es skálán értékeltünk, a maximális pontszám így 30 lehetett.
Az első termék kapcsán máris megjelentek az ízlésbeli eltérések. Míg egyesek a Szamos szilvás krémmel töltött marcipán szaloncukrot tökéletes választásnak tartják, mások egyáltalán nem ezt a különlegességet választanák a polcról. Ez a kis, de ízletes finomság megosztotta a véleményeket. Volt olyan kóstoló, aki a szilva ízét szinte egyáltalán nem tapasztalta, viszont a csokoládé ízét és lágy állagát dicsérte. (250 g/3299 forint - Átlagos összpontszám: 18)
A Milka-csokoládé és az Oreo keksz külön-külön már önmagukban is ínycsiklandóak, de most egy izgalmas kísérlet következett: összehoztuk őket egy szaloncukor formájában. Az eredmény? A klasszikus Milka-csoki íz világosan megmutatkozott, bár akadt, aki a csokoládé állagát kissé túl keménynek találta. Viszont a lágy, krémes belső töltelék kárpótolta ezt a hiányosságot. Az ízélmény inkább a kekszes jegyek felé hajlott, mintsem az Oreo karakterisztikáját tükrözte, és sajnos a túlzott édesség is megmutatkozott. De a finomságával azért nem tudtunk elégedetlenkedni! (300g/3699 ft - Átlag-összpontszám: 23)
A Szerencsi fruktózos mandulakrémmel töltött szaloncukor igazi ínycsiklandó élményt ígért, de sajnos nem teljesítette az elvárásainkat. Az íz azonban magáért beszélt: a mandula íze kellemesen krémes volt, és valóban dominálta az élményt. Kóstolóink között itt is megoszlottak a vélemények, ami igazán érdekes beszélgetéseket eredményezett. (250g/3499 - Átlag-összpontszám: 19)
Kakaó-meggyel támadt a Bonbonetti, és jól tette. Finom szaloncukrot kaptunk, inkább rumos beütéssel. Igencsak érződött a meggy, ám némi műíz keserítette az összhatást. "Eddig ez volt a legjobb. Nekem a legkevésbé jó" - hoztuk tehát eltérő ízlésvilágot. (300g/1699 forint - Átlag-összpontszám: 21)
A klasszikus Piros mogyorós most ismét reflektorfénybe került, étcsokoládé burkolatban, roppanós egész mogyorókkal és egy különleges narancsos mogyorókrémmel megkoronázva. Első ránézésre ígéretesnek tűnik, azonban az illata sajnos csalódást keltett: "gagyi mikuláscsoki" aromát árasztott, ami nem a legjobb előjel. A narancs ízének jelenléte kissé zavarosnak tűnt számunkra, de a végső összhatás valahogy mégis elnyerte a tetszésünket. Ezt a pontszámok is tükrözik. (310g/2999 forint - Átlag-összpontszám: 22,5)
Fedezd fel a Polwerk csodáját: aszalt szilva, karamellás öntetbe mártva, sötét csokoládé burkolatban – ez a termék igazi mestermű a marketing világában! A dupla csomagolás nemcsak eleganciát kölcsönöz, hanem kihívást is jelent a visszacsomagolásnál, miután titokban leszüreteltük a fáról. Olyan élményt kínál, mint a szilvapálinka szaloncukor változata, csak éppen alkohol nélkül. Az illat és az íz egyaránt puszedli jegyeket hordoz, ám a karamell sajnos csak nyomokban érződik. Az összetevők bőségesen megjelennek, és még a fejünket is kissé "összeragasztják". (300g/2149 forint - Átlag-összpontszám: 19,5)
A Stühmer válogatása valódi ízélményeket kínál, hiszen számos különleges variációval találkozhatunk. Az előttünk álló szaloncukrok fényében egyet emeltünk ki, mégpedig a mézeskalácsos változatot. A csokoládé minősége kifogástalan, ám a mézeskalács ízének megjelenítése sajnos nem felelt meg az elvárásainknak. Az összhatás kellemes, de a várt ízélmény valahogy elmaradt. (170g/2699 forint - Átlag-összpontszám: 23)
A Microse angyali családi szaloncukor válogatás valóban olyan, mint egy égi ajándék, hiszen az eredeigyümölcsös változatát választottuk ki. Az első benyomásunk ígéretes volt, hiszen az illata magával ragadóan vonzó, mint egy angyal mosolya. Azonban sajnálatos módon, a valóság nem tükrözte a várakozásainkat. A termék íze csalódást okozott, egyesek szerint "borzasztó" élményt nyújtott, és mi sem tudtunk angyalian felhőtlenül nevetni utána. Az ár-érték arány is megkérdőjelezhető, hiszen 300 forintért (vagy 1699 forintért a teljes válogatás) nem vártunk ennyire gyenge minőséget. Az átlag-összpontszámunk mindössze 16, ami jól tükrözi a csalódottságunkat.
A Diótörő dió ízű krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor következett a kóstoló sorozatban. Az illata nem nyűgözte le a résztvevőket, sőt, volt, aki egyenesen „büdösnek” titulálta. A csokoládé minősége viszont dicséretet érdemelt, míg a töltelék ízét már nem mindenki találta sikeresnek. (350g/3699 forint - Átlag-összpontszám: 16,5)
Ezúttal a Milkát egy újabb ínycsiklandó verzióval, a feketeerdőssel teszteljük. A csokoládé ismételten nem okozott csalódást, viszont a töltelék kissé túlzottan édesnek, mondhatni, "geilnek" tűnt. Lehetséges, hogy a kiváló csoki miatt hajlamosak voltunk megbocsátani neki, hiszen az összesített értékeléseink alapján mégiscsak jó pontszámokat kapott. (300g/3699 forint - Átlagos összpontszám: 24,5)
A Sport szaloncukornál talán nem véletlenül vártuk, hogy a közkedvelt Sport szelet új köntösben tér vissza. Akadtak, akik csalódtak, mert sem az illat, sem az ízvilág nem idézte fel a klasszikus édességet, míg mások elégedetten tapasztalták, hogy valami egészen különlegeset kaptak. A csokoládé ropogós állagú volt, míg a töltelék lágy és folyékony. Összességében a termék átlagos teljesítményt nyújtott, valószínűleg nem ez lenne az első választásunk a boltban. (300g/3499 forint - Átlagos értékelés: 18,5)
Ismét a Szamos cukrászdában jártunk, és a pisztáciás fehércsokoládé krémmel töltött szaloncukor azonnal felkeltette a figyelmünket. A külső megjelenése ígéretes volt: a fehércsokoládé fényesen csillogott, miközben a levegőt megtöltötte a pisztácia kellemes aromája. Néhányan furcsának találták az állagát, de a sós és édes ízek harmonikus keveredése gyorsan elvarázsolt minket. Bár kicsi és nem éppen olcsó (160g/3599 forint), mégis mélyen beleszerettünk. (Átlag-összpontszám: 26)
Kóstolóink során egy igazi karamellrajongó is részt vett, ám a Szerencsi retro étcsokoládéval bevont vajkaramellás szaloncukor csalódást okozott. Az élmény egy semleges illattal és meglehetősen kemény csokoládébevonattal kezdődött. "Borzalmas!" - hangzott el az első reakció, majd a következő megjegyzések is érkeztek: "Égetett íz", "Brutál erős fogak kellenek hozzá!" Egy kóstoló azt is megjegyezte: "Olyan, mintha a tavalyi bejglit ledarálták volna, és egy kicsit odapörkölték." Az ízskálán a legmagasabb pontszám mindössze 6-ra rúgott, ami jól tükrözi a csalódottságunkat. (350g/2999 forint - Átlagos összpontszám: 18)
A Dibette narancsos-kakaós laktózmentes szaloncukor 70% kakaótartalmával igazi különlegességnek számít. A csomagolás már első ránézésre magával ragad, hiszen az illata azonnal a narancs frissességét idézi. A vastag csokoládéréteg alatt egy viszonylag szerény mennyiségű töltelék rejtőzik, ami éppen elég ahhoz, hogy a narancs íze üdítően kiragyogjon. Bár a narancsos ízélmény felfrissít, mégsem ez a kedvencünkké válik, de a laktózérzékenyek és cukorbetegek számára kifejezetten kedvező választás lehet. (220g/2699 forint - Átlag-összpontszám: 14,5)
A Chocopack étcsokoládéban mártott narancs és málnaízű zselés szaloncukor sem kedvencek rovatunkban kap helyet. "Se íze, se bűze", és még a fogunkra is ráragadt. Védelmében meg kell jegyeznünk, kóstolóink többsége nem rajong a zselés szaloncukorért, így eleve hátrányból indult, és nem is tudott meglepetést okozni. (300g/3499 forint - Átlag-összpontszám: 14)
Többen nagyon várták már, mikor lesz kókuszos szaloncukor. Vágyuk végül a 16. körben teljesült az étcsokoládéba mártott Szerencsi retro kókuszos szaloncukor képében. Orrunk elé emelve meg is érkezett a jól ismert és kedvelt kókuszillat. "Na, ez a szaloncukor" - szakadt fel kedvenc kókuszosszaloncukor-imádó kollégánkból. Sokakban gyerekkori élményt idézett. Kemény, roppanós volt a csokija, a kókuszról meg már áradoztunk eleget, ám kaptunk némi nem várt utóízt. (350g/2899 forint - Átlag-összpontszám: 23)
Egy pisztáciás finomság már korábban nagy népszerűségnek örvendett, de a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukor még magasabbra emelte ezt a tradíciót. "Annyira gyönyörű a csomagolása, hogy szinte bűn lenne kibontani" - állapította meg egyik szaloncukor-szakértőnk. "Ez tényleg nem a szokásos pisztácia" - tette hozzá. Az ízek terén is legalább annyira lenyűgözőnek találtuk, mint amennyire vonzó a megjelenése. A roppanós csokoládé alatt egész pisztáciamagok rejtőznek. (245g/5799 forint - Átlag-összpontszám: 25)
Tartottunk egy kis "kávészünetet", amelyet a Vadász kávékrémmel töltött étcsokoládés szaloncukor szolgáltatott. Sajnos, a tapasztalatunk nem éppen a várt élményt hozta. Az illata már elsőre sem volt elragadó, és az íze is csalódást keltett. Volt, aki humorosan "wc illatosítónak" nevezte, míg mások "wishes Pocket Coffeenak" titulálták. A termék 350g-os kiszerelésben kapható, ára 2699 forint, és az átlagos értékelése mindössze 13 pont körüli.
Kávé után egy kis alkoholos élvezet is a program része lett. A Microse prémium likőr ízű, krémes tejcsokoládés szaloncukra ígéretes csomagolásban érkezett hozzánk, és a kibontás után egy igazi ínycsiklandó élmény várt: a roppanós csokoládé és a lágy töltelék harmonikus párosítása lenyűgözött minket. "Ezt igazán eltalálták!" - mondta az egyik társunk, miután megkóstolta. Azonban, ahogy azt a mondás is tartja, "ízlések és pofonok", mert míg a többségünk elégedetten nyilatkozott, volt egy, aki "gagyinak" minősítette, és ennek megfelelően értékelte is a terméket. (350g / 3699 forint - Átlagos összpontszám: 20)
A Tibi szaloncukor különlegessége a mogyoró és a karamellkrém harmonikus párosítása volt, ami igazi ínycsiklandó illatot varázsolt a levegőbe. A csokoládé lágy textúrája kellemes élményt nyújtott, ugyanakkor a túlzott édessége miatt némileg "olcsóbb" benyomást keltett bennünk. Az ízek értékelése során 5-ös és 9-es pontszámokat is kapott, így összességében nem teljesített rosszul. (330 g/2199 forint - Átlagos összpontszám: 20)
Ismét elérkezett a marcipánrajongók ünnepe, és ezúttal a Milka marcipánízű szaloncukor varázsolta el a pillanatokat, mégpedig egy igen aprócska csomagban. A belső világ azonban jól sikerült, bár akadtak, akik úgy vélték, hogy "nincs benne semmi különös". Az élmény során egy lágy csokoládéburkolat és egy omlós töltelék kényeztetett minket. (300g/3699 forint - Átlagos értékelés: 20)
A Lissé citrom-narancsos szaloncukorban a citrom íze határozottan érvényesült, ami igencsak "összehúzta" a szánkat. Az ízvilág kissé vegyszeres árnyalatot mutatott, de az állaga kellemes volt. Az értékelések tükrözték, hogy nem ez a választásunk, a legmagasabb ízpontszám mindössze 6-ra rúgott. (300g/2400 forint - Átlagos összpontszám: 15)
A Bonbonetti rumízű kakaós szaloncukor kóstolása során egy meglehetősen szokatlan ízélményben volt részünk. Az ízek összhangja inkább zűrzavarosnak tűnt, mint harmonikusnak, és arra a megállapításra jutottunk, hogy ez a termék valószínűleg jobban idézi fel a Sport szelet ízét, mint a Sport szaloncukor maga. A kakaó íze túlsúlyban volt, szinte töményen éreztette magát, miközben az utóíz egy francia drazséra emlékeztetett. (300g/1699 forint - Átlag-összpontszám: 17)
Szamossal kezdtünk és azzal is zárunk, a klasszikus marcipán azonban igencsak megosztott minket. Volt, aki nagyon lepontozta a terméket, mondván: "csalódás, annyira kicsi és jellegtelen, mintha levegőt ennék". Egyikünk pedig megjegyezte: a marcipánosok közül eddig ez hajaz leginkább marcipánra. "Furcsa, műanyag ízű, alig lehet elrágni" - érkeztek még a kommentek, melyekből több volt a negatív mint pozitív, így végül a végeredmény sem sikerült túl fényesre. (340g/4199 forint - Átlag-összpontszám: 16)
Az Index szaloncukortesztje izgalmas eredményekkel zárult, és a legjobbak az alábbiak szerint rangsorolódtak.