Az éttermek egyharmadában jelentős mértékben csökkent a látogatók száma.


A szlovákiai vendéglátóipar helyzete aggasztó tendenciákat mutat: az elmúlt egy évben a helyek 34 százaléka forgalomcsökkenést élt át. Mindössze 18 százalékuk tudott több vendéget fogadni, míg 38 százalék esetében a látogatottság stabil maradt. Ezek az adatok az Edenred cég őszi Food Barometer felméréséből származnak, amelyben összesen 121 vendéglátóegység képviseltette magát.

"A vendéglátóipar újabb alkalmazkodási folyamaton megy keresztül. A csökkenő látogatószám és a lassabb bevételnövekedés a vásárlói magatartás átalakulását jelzi, amit a háztartási költségvetésekre nehezedő nyomás idéz elő - ez nem a gasztronómia iránti érdeklődés csökkenésének következménye" - nyilatkozta Lívia Bachratá, az Edenred PR-igazgatója.

A vállalkozások 55 százaléka most is pozitívan értékeli bevételeit, ám tavaly még 77 százalék volt elégedett. Jelenleg 36 százalék inkább negatívan, 6 százalék pedig nagyon negatívan látja helyzetét - ez tavaly mindössze 2 százalék volt. Ugyanakkor 3 százalék kimondottan elégedett a bevételeivel.

A legfőbb kihívást jelenleg a nyersanyagárak folyamatos növekedése jelenti, amely a válaszadók 77%-ának véleménye szerint a legégetőbb probléma. Ezt követi a képzett munkaerő hiányának kérdése, amely a válaszadók 67,8%-át aggasztja. A harmadik helyen szerepel az árpolitikára vonatkozó korlátozott mozgástér, amelyet a megkérdezettek 28,9%-a említett. Ezen kívül a nyereségességre nehezedő nyomás (24%) és a megtakarítási lehetőségek kutatása is jelentős aggodalomra ad okot, hiszen a válaszadók több mint 20%-a ezt is fontos problémaként azonosította.

A felmérés szerint a személyzethiány ellenére az éttermek 72 százaléka nem változtatna működésén. Az is kiderült, hogy 17 százalék kénytelen volt rövidíteni a nyitvatartási időt, míg 11 százalék korlátozta a terasz vagy a belső terek használatát. A vállalkozások többsége ismét árat emelt: 65 százalék tíz, 12 százalék húsz százalékkal emelte az árakat, és csak 18 százalék tartotta változatlanul azokat az elmúlt évben.

2024 áprilisa óta érvényben van a tranzakciós adó, ami miatt a vendéglátóhelyek csaknem egyharmada megkérte vendégeit, hogy készpénzzel fizessenek - bár a döntést rájuk bízták. Egy százalékuk kizárólag készpénzt fogad el.

A jövőre vonatkozóan a tulajdonosok körében 40 százalék bizakodóan tekint a következő év elé, bízva abban, hogy zökkenőmentesen átvészelik a nehézségeket. Ezzel szemben 43 százalék úgy véli, hogy bár akadályokkal kell szembenézniük, végül sikerülni fog nekik túllépni ezeken a problémákon. Érdekes módon 17 százalék, azaz majdnem minden ötödik étterem tulajdonosa aggodalommal néz a jövőbe, és attól tart, hogy nem élik túl a következő évet.

Related posts